Trädgården under vinter- och jultid

dwarf-271114_640När snön fallit och kylan får andetagen att bilda moln i luften är trädgården inte lika levande som den varit under sommarmånaderna. Inga rosor tittar fram under de vita kristallerna och inga bin surrar bland buskarna. Trädgården dör ut och blir ett tyst glittrande landskap. Även om livet har somnat i trädgården så somnar inte möjligheterna. Snö och kyla är inte ett hinder, det är en möjlighet. Med den gnistrande, mjuka vintern kommer ljus i mörkret som får trädgården att fortsätta vara vacker genom hela julen.

Dekorera trädgården
Det är tradition att dekorera sitt hus och trädgården under jultider. Ljusslingor sätts upp i träd, på hustak och hängs i buskar. I mörkret kan man se ljusen glittra tillsammans med snön vilket skapar ett magiskt landskap. Förutom ljusslingorna så kan man dekorera sin trädgård med tomtar och marschaller. Gillar man att vara ute i snön kan man ge sin trädgård en snögubbe istället för en fågelskrämma och en snölykta som tindrar i mörkret. Bara fantasin sätter stopp för vad man kan tillverka i trädgården av den gnistrande snön.

Om man inte räds för kylan så kan man till och med välja att ta med sig sitt julfirande utomhus. Om barnen till exempel får en pulka eller liknande julklappar på morgonen så kan man ta en stund på förmiddagen till att gå ut och åka och bara umgås utan någon stress.

Ta hand om trädgården
Bara för att snön täcker gräset och växterna betyder det inte att man kan sluta arbeta med trädgården. Även under vintern måste man ta hand om den. Blir snön för tung på en gren kan den gå av, därför bör man slå av snön från grenarna efter ett ordentligt snöfall. Detsamma gäller vissa buskar och plantor som inte klarar av tyngden. Förutom att skotta undan snön från växterna ska man också skotta fram sig själv. I Sverige faller det mycket snö under vintermånaderna vilket gör det svårt att ta sig fram till huset och ut med bilen. Därför skottar man gångar i snön. Till och från huset och uppfarten till garaget. Dessa ska alltid vara skottade. Har man gångar på andra ställen i trädgården bör man skotta upp dem med. Har man dessutom trädgårdsbelysning tjänar man på att skjutsa undan snön från dem så att de kan användas även under vintern.