Färg och mat populärt i de svenska trädgårdarna

Svensken har gröna fingrar, och varje trädgård har en egen personlighet och stil. I de svenska trädgårdarna går det att finna allt ifrån mäktiga prydnadsväxter och träd till örter. Dock finns det vissa växter som är är vanligare än andra och som går att finna i de flesta trädgårdar.

I Sverige gillar man att äta samt att tillaga mat på sina egna råvaror direkt från trädgården, därför är äppelträd en favorit, särskilt sorten Ingrid Marie. Med sin höstliga känsla är äpplena som godast i november och December. Rabarber är också mycket populärt att ha där hemma, en ört som annars växer vilt i Mongoliet, Sibirien och nördöstra Kina. Med rabarberna från trädgården brukar många göra saft, paj och bakelser. Den syrliga och fräscha smaken gör också att många äter dem som det är, direkt från trädgården.

Starka färger verkar locka många trädgårdsintresserade. Glada lupiner färglägger många svenska gårdar med lila, rosa, orange och blått. Lupiner är ärtväxter, och är faktiskt ätbara, även om de inte brukar ätas. Nunneörter är också en populära växt i de svenska trädgårdarna, även de med färgglada blommor. Det är en varierad växt med över 150 olika sorters arter. Växtens blommor är trumpetformade och kan variera i många olika färger, även om de oftast är violetta.